Finlandssvenskerne i Helsingfors
Helsinki, der er hovedstaden i Finland, er som nævnt i denne artikel præget af både russisk og svensk herredømme.
“Er der svenskere i Finland?”, spurgte mange mig undrende inden jeg rejste op til netop nogle af dem i starten af året. Langs den finske østkyst er der nemlig 300.000 finnere der har svensk som modersmål og som betragter sig selv som en minoritet, hvilket de ret beset også er.
Deres historie kan dateres omkring 1000 år tilbage da Finland koloniseredes af Sverige. I dag udgør finlandssvenskerne kun omkring 5% af befolkningen, men deres kultur og sprog har slået dybe rødder i landet hvor alle byer både har et svensk og et finsk navn. Der undervises også i begge sprog i folkeskolen.
Således hedder hovedstaden Helsinki på finsk og Helsingfors på svensk.
Sveriges præg på Helsingfors
I dag er et af byens mest berømte seværdigheder Sveaborg (finsk: Suomenlinna) der figurerer på UNESCOs Verdensarvsliste. Den er fra 1700-tallet, under den svenske kolonitid, og det gør fæstningerne der er fordelt ud på seks øer, til ét af de dyreste forsvarsprojekter Sverige har udført. Man kommer ud til de smukke, grønne områder via små færger der sejler hele dagen fra Helsinki.
Et af Finlands mest elskede kendetegn kommer netop fra en finlandssvensker – Tove Jansson (1914-2001). Hun var kunstner, forfatter og skaberen af Mumitroldene. Det berømte univers er oversat til næsten 40 sprog og hvis man har tabt sit hjerte til de charmerende, hvide væsener er et besøg i Mumi-butikkerne et must! Her findes alt fra postkort til paraplyer og service præget af Mumierne og deres venner fra Mumidalen.
“Ja, den finske vestkyst er meget svensk”, svarede jeg dem der spurgte og havde glemt historietimerne om Sveriges kolonitider. Fair nok.
Læs flere facts om interessante destinationer på https://rejsebloggerne.dk for inspiration til din næste rejse ud i verden.
Tjek også disse sider:
https://rejsebloggerne.dk/
https://rejse-glæde.dk/
https://nytomrejser.dk/
https://ferie-nyt.dk/
https://ferie-tips.dk/
https://RejseGnisten.dk/
https://RejseBrevet.dk/
https://TravelGuiden.dk/
https://Rejseminderne.dk/
https://OpdagelsesRejser.dk/
https://forslagtilrejser.dk/
https://ideertilrejsen.dk/