Frikadeller – en nationalskat

Kan du huske for et stykke tid siden, da retten stegt flæsk med persillesovs vandt en lettere officiel konkurrence om at være den danske nationalret?

Man kan i den grad sige, at frikadeller også er noget af det mest danske, man kan komme i nærheden af, når snakken falder på, hvad der eksisterer af danske retter på linje med smørrebrød, som især mange udlændinge opfatter som noget pæredansk.

Det er også imponerende, hvordan vi i Danmark har en tradition for at tage noget fars og forme det og ændre tilberedelsen blot en anelse, og så kalder vi retten noget andet – og den slags kan variere fra familie til familie med, hvordan man skaber de elskede retter, som næsten kan tangere familiefejde, hvis man ikke følger familieopskriften og laver helligbrøde og besudler en nær ret, som er frikadeller.

Hvordan laver I frikadeller i jeres familie? Den mest “normale”, eller lad os hellere kalde det den grundlæggende opfattelse af, hvordan frikadeller skal laves, er ved at forme noget svinefars i klumper og stege dem på en stegepande.

Så findes der variationer, hvor man bruger en anden slags fars end svinefars, nogle vil have løg i deres frikadeller, og specielt i nyere tid er det blevet moderne at lave frikadeller baseret på plantefars, så veganerne også kan spise den danske nationalret.

Rigtig mange, specielt klassiske danske familier, supplerer frikadellerne med kartofler og brun sovs, men frikadeller kan for den sags skyld også indgå i en tapas-anretning eller andre konstellationer og størrelser.

Som det lidt underlæggende bliver fremhævet, så er det ikke ligefrem en slankeret, vi har med at gøre, når valget af et klassisk dansk måltid falder på frikadeller med tyk sovs til, men som bekendt kan man variere opskriften efter valg, så frikadellerne også får lov til at udvikle sig.

Hvis du kunne tænke dig en god opskrift på de klassiske frikadeller, så du besøge følgende link: https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33005/danske-frikadeller