Gå i haven og fordyb dig

20 marts 2020
Marie Pedersen
Gå i haven og fordyb dig

 

En hverdag med arbejdsliv, familieliv og alt derimellem, kan til tider tage pusten fra os. Vi har brug for et frirum, hvor vi kan slappe af, men hvor der også er mulighed for at slippe kreativiteten løs.

Haven er et sted, der giver os alle disse muligheder, og flere til! Her er mulighed for at finde ro på en lun sommerdag, i skyggen, med en god bog. Der er plads til at mødes med familie eller venner over et godt måltid. Her er også mulighed for at skabe, mærke, smage og nyde.

Havearbejde kan for nogle være meditativt og være med til at skabe et unikt rum, hvor hverdagens stress for en stund bliver lagt på hylden. For andre er det fornøjelsen ved at se ting gro, og måske bruge ting fra køkkenhaven i madlavningen, der trækker.

Der er desuden set eksempler på, at havearbejde kan afhjælpe eller forebygge lidelser som stress og depression. Der er gennem de seneste år endda blevet forsket inden for haveterapi. I USA bliver haveterapi bl.a. brugt på krisecentre for kvinder og børn, og blandt soldater, der lider af PTSD. Havearbejdet giver indhold i hverdagen, og mange har stor glæde af, at følge med i den proces det er, at se noget vokse i en have.

Det er også blevet populært at have sansehaver på offentlige steder, hvor børn og voksne kan gå ture og opleve naturen helt tæt på. Derudover bruges sansehaver f.eks. på hospicer. At kigge på natur og planter fremkalder positive følelser, og får os til at slappe af.

Du behøver ikke gå ud og investere i dyrt havegrej for at kunne nyde din have. At luge ukrudt og sætte blomsterfrø i jorden kan være starten på dit haveeventyr, og du kan selv vælge hvor meget eller hvor lidt tid og energi du vil bruge på dine projekter.

Flere Nyheder