Læs nyt om overvægt og fedme i Danmark

Overvægt udgør et stort – og hastigt voksende – problem i den vestlige verden. Fedme og livsfarlig overvægt bliver mere og mere normal i samfundet. Og derfor forskes der på livet løs i såvel årsager som i mulige løsninger.

Er der en fedmeepidemi?

Når forskerne og medierne snakker om en fedmeepidemi, er det et udtryk for en brat stigning i vækstkurven når det handler om farlig overvægt. Mange mennesker forbinder udtrykket epidemi med sygdom, men dette er en misforståelse.

Fedme er ikke en sygdom som for eksempel influenza, som kan smitte mellem mennesker gennem luft eller berøring. Brugen af udtrykket epidemi er udelukkende metaforisk, og betegner et fænomen, som vinder stor udbredelse på meget kort tid.

Skyldes fedme gener eller overspisning?

Der er indtil videre intet, der peger på en entydig årsag til fedme og overvægt – eller en løsning på problematikken. Fedme kan skyldes rigtig mange forskellige faktorer, hvor nogle er arvelige, og andre skyldes udefra kommende påvirkninger. Det er klart, at spiser man flere kalorier end man forbrænder, vil man lagre den overskydende energi som fedtceller. Men når det er sagt, er der netop stor forskel på hvor meget – eller lidt – det enkelte individ forbrænder.

Det er her, genetikken kommer ind i billedet. To mennesker med forskellige genetiske dispositioner kan have samme føde indtag og samme aktivitets niveau – men hvor den ene vil tage på, vil den anden holde vægten. Disse betragtninger har ikke til formål at fratage overvægtige mennesker ansvaret for deres liv og helbred, men snarer at tilskynde til en større forståelse for hvorfor nogle er overvægtige og andre ikke – og at det ikke bare er et spørgsmål om at spise færre flødekager og køre en ekstra omgang på kondicyklen.

Hvis du vil vide mere om fedmeforskning, kan du læse videre på nyhedsposten.dk

Tjek også disse sider:

https://nyhedsposten.dk/
https://daglignyt.dk/
https://BombastiskLiv.dk/
https://DagligTale.dk/
https://EnVerdenAfNyheder.dk/
https://NyhedsPuljen.dk/
https://NyhedsPlus.dk/
https://SOLOHISTORIE.dk/
https://udmelding.dk/
https://lidtnyt.dk/
https://danskenews.dk/
https://anchornews.dk/

Posted in nyt